1397/08/16 11:27
ویتامین های قزل آلا
ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که برای رشد، تولید مثل و پایداری فعالیت های بدن ضروری می باشند. ویتامین ها را به طور کلی به دو گروه تقسیم می نمایند: ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی. از مجموع ویتامین ها حدود 13 ویتامین برای انسان لازم تشخیص داده شده اند که تقزیبا تمامی آنها در بدن ماهی وجود دارند. البته مقدار ویتامین در بدن ماهی بر حسب گونه، سن، فصل، بلوغ جنسی و منطقه صید متفاوت خواهد بود. از مجموع ویتامین های B، ماهی منبع خوبی از تیامین، ریبوفلاوین، پیریدوکسین و کوبالامین است. از ویتامین های محلول در چربی، ماهی های چرب منبع غنی از دو ویتامین A، D هستند. عضلات به طور کلی منبع خوبی از ویتامین A نیستند بخصوص در ماهیانی که چربی کمی دارند. ولی ماهیان چرب (قزل آلا) که دارای ذخائر چربی هستند مقدار بیشتری ویتامین A در عضلات خود دارند. ذخیره ویتامین A و D در کبد ماهی بیشتر از کبد پستانداران است. ویتامین روغن کبد ماهی بخصوص روغن کبد ماهی کاد منبع بسیار غنی ویتامین A محسوب می گردد.
ویتامین A
ویتامین های محلول در چربی مواد مغذی ضروری می باشند که در فرآیندهای بیولوژیکی متنوعی در بدن انسان نقش دارند. ویتامین A (رتینول) در بدن، علاوه بر ساخت رنگدانه های بینایی و در نتیجه جلوگیری از شب کوری در رشد طبیعی بیشتر سلول های بدن به ویژه رشد و تکثیر طبیعی انواع مختلف سلول های اپی تلیال، تنظیم بیان ژن، تقسیم سلولی، رشد استخوان و دندان و تولید مثل نقش دارد.

ویتامین D
از گذشته کمبود ویتامین D و رابطه آن با بیماری راشیتیسم مورد توجه پزشکان بوده و برای درمان این عارضه دو روش متفاوت، مصرف روغن کبد ماهی و استفاده از نور آفتاب توصیه گردیده است. ویتامین D برای تشکیل استخوان های طبیعی لازم است و جذب کلسیم و فسفر را از روده آسان نموده و قرار گرفتن کلسیم در بافت استخوان در نتیجه ی عمل این ویتامین می باشد. ویتامین D در استحکام، دوام و شکل گیری استخوان ها و دندان ها نقش مهمی را ایفا می کند. نشان داده شده که بین وقوع سرطان کولون با میزان جذب کلسیم رایطه معکوس وجود دارد. به طوری که یون کلسیم در لومن روده با چربی ها و اسید های صفراوی باند شده و صابون های کلسیمی را ایجاد می کند که اپیتلیوم روده را از مواد توکسیک نسبتا قوی محافظت می کند. ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) با ایفای نقش در تنظیم تعادل کلسیم – فسفات باعث جذب کلسیم از روده کوچک و همچنین تنظیم سیستم استخوان می شود. کمبود ویتامین D3 در کودکان به صورت آسم و تنگی نفس و در افراد مسن موجب احساس ضعف در ماهیچه ها و استخوان ها می شود.
نویسنده: حسام برزویی
ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که برای رشد، تولید مثل و پایداری فعالیت های بدن ضروری می باشند. ویتامین ها را به طور کلی به دو گروه تقسیم می نمایند: ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی. از مجموع ویتامین ها حدود 13 ویتامین برای انسان لازم تشخیص داده شده اند که تقزیبا تمامی آنها در بدن ماهی وجود دارند. البته مقدار ویتامین در بدن ماهی بر حسب گونه، سن، فصل، بلوغ جنسی و منطقه صید متفاوت خواهد بود. از مجموع ویتامین های B، ماهی منبع خوبی از تیامین، ریبوفلاوین، پیریدوکسین و کوبالامین است. از ویتامین های محلول در چربی، ماهی های چرب منبع غنی از دو ویتامین A، D هستند. عضلات به طور کلی منبع خوبی از ویتامین A نیستند بخصوص در ماهیانی که چربی کمی دارند. ولی ماهیان چرب (قزل آلا) که دارای ذخائر چربی هستند مقدار بیشتری ویتامین A در عضلات خود دارند. ذخیره ویتامین A و D در کبد ماهی بیشتر از کبد پستانداران است. ویتامین روغن کبد ماهی بخصوص روغن کبد ماهی کاد منبع بسیار غنی ویتامین A محسوب می گردد.
ویتامین A
ویتامین های محلول در چربی مواد مغذی ضروری می باشند که در فرآیندهای بیولوژیکی متنوعی در بدن انسان نقش دارند. ویتامین A (رتینول) در بدن، علاوه بر ساخت رنگدانه های بینایی و در نتیجه جلوگیری از شب کوری در رشد طبیعی بیشتر سلول های بدن به ویژه رشد و تکثیر طبیعی انواع مختلف سلول های اپی تلیال، تنظیم بیان ژن، تقسیم سلولی، رشد استخوان و دندان و تولید مثل نقش دارد.

ویتامین D
از گذشته کمبود ویتامین D و رابطه آن با بیماری راشیتیسم مورد توجه پزشکان بوده و برای درمان این عارضه دو روش متفاوت، مصرف روغن کبد ماهی و استفاده از نور آفتاب توصیه گردیده است. ویتامین D برای تشکیل استخوان های طبیعی لازم است و جذب کلسیم و فسفر را از روده آسان نموده و قرار گرفتن کلسیم در بافت استخوان در نتیجه ی عمل این ویتامین می باشد. ویتامین D در استحکام، دوام و شکل گیری استخوان ها و دندان ها نقش مهمی را ایفا می کند. نشان داده شده که بین وقوع سرطان کولون با میزان جذب کلسیم رایطه معکوس وجود دارد. به طوری که یون کلسیم در لومن روده با چربی ها و اسید های صفراوی باند شده و صابون های کلسیمی را ایجاد می کند که اپیتلیوم روده را از مواد توکسیک نسبتا قوی محافظت می کند. ویتامین D3 (کوله کلسیفرول) با ایفای نقش در تنظیم تعادل کلسیم – فسفات باعث جذب کلسیم از روده کوچک و همچنین تنظیم سیستم استخوان می شود. کمبود ویتامین D3 در کودکان به صورت آسم و تنگی نفس و در افراد مسن موجب احساس ضعف در ماهیچه ها و استخوان ها می شود.
نویسنده: حسام برزویی